Orange prináša kľúčovú novinku pre slovenský ligový futbal: Od novej sezóny v prevádzke centralizovaný VAR

Už 27. júla 2024 štartuje nová sezóna Niké ligy, v ktorej bude mať premiéru aj rozšírená platforma systému VAR (video asistent rozhodcu), ktorý bude po prvýkrát využívaný na všetkých zápasoch v sezóne 2024/2025. Jeho technologickým partnerom je Orange, ktorý prináša dátovú a technologickú infraštruktúru potrebnú pre vybudovanie a prevádzkovanie centralizovaného VAR pracoviska v Banskej Bystrici a jeho prepojenie so všetkými štadiónmi účastníkov Niké ligy.

VAR na všetkých zápasoch ligy vďaka riešeniu od Orangeu

Systém VAR je stabilnou súčasťou zápasov najvyššej slovenskej futbalovej ligy na Slovensku už od roku 2021. Od najbližšej sezóny Niké ligy však bude systém video asistenta rozhodcu prítomný na všetkých šiestich zápasoch každého kola, teda na každom štadióne.

Takýto technologický pokrok je možný vďaka vybudovaniu kompletnej infraštruktúry centralizovaného VAR pracoviska v Banskej Bystrici, ktoré bude dátovou a technologickou infraštruktúrou prepojené so všetkými štadiónmi najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Práve túto infraštruktúru zabezpečuje spoločnosť Orange.

„V Orangei sme hrdí na to, že máme príležitosť vyvíjať pre Úniu ligových klubov takú technologickú novinku akou je centralizovaný VAR. Staviame pritom na dlhoročných skúsenostiach technologického operátora, ktoré sme získali aj prinášaním smart riešení pre veľké aj malé firmy. Centralizovaný VAR ťaží z výhod optickej technológie, ktorá má veľmi rýchlu odozvu, tzv. latenciu, a obraz sa vďaka tomu prenáša s minimálnym oneskorením. Vďaka našim technológiám takto spoločne s ÚLK prinášame modernú inováciu, ktorá značne uľahčí prácu rozhodcom a v reálnom čase vyhodnotí kľúčové situácie na ihrisku,“ hovorí Katarína Boledovičová, riaditeľka B2B a zákazníckej skúsenosti Orange Slovensko.

„Niké liga sa snaží postupne modernizovať na viacerých úrovniach a plniť tak svoj strategický plán. Zavedenie systému VAR vo všetkých zápasoch vnímame ako výrazný posun k modernizácii celej ligy. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo spoločne s našimi partnermi,“ ozrejmuje prezident ÚLK Ivan Kozák a ďalej vysvetľuje: „Naša cesta bola postupná, najskôr bol VAR v dvoch, poslednú polsezónu v troch televíznych zápasoch a od sezóny 2024/2025 bude k dispozícii na všetkých stretnutiach Niké ligy. Ďakujeme všetkým klubom, ktoré dali jednohlasne tomuto riešeniu zelenú a sú ochotné sa na ňom podieľať.“

centralizované VAR stredisko v Banskej Bystrici

Centralizované VAR stredisko v Banskej Bystrici

Týmto unikátnym riešením Orange nadväzuje na streamingovú službu, ktorou je dátový a technologický prenos TV signálu zo štadiónov priamo k TV vysielateľom realizovaný už od roku 2018. Od novej sezóny sa rozsah poskytovaných služieb rozširuje o projekt centralizovaného VAR pracoviska v Banskej Bystrici. Výstavba VAR strediska prebieha už od začiatku roka 2024 a v prvej fáze poskytne dve video pracoviská pre rozhodcov. Všetky štadióny a produkčné vozy budú pripravené posielať signál do centrály, a tak v budúcnosti bude Niké liga vedieť pokryť priamo v Banskej Bystrici všetkých 6 zápasov z každého kola.